Venezuela (LVE)
Onweerstaanbare natuur in vele vormen

Groepsgrootte: 8 t/m 18 deelnemers | Reisduur: 23 dagen

Inhoudsopgave
 • Kaartje
 • Reisplan
 • Karakter van de reis
 • Algemene informatie
    - Uitgebreide reisbeschrijving
    - Koning Aap reisformule
    - Reisbegeleiding
    - SGR, ANVR en Calamiteitenfonds
    - Reis- en/of annuleringsverzekering
    - Bewust op reis
 • Uitgebreid dag-tot-dagprogramma
 • Praktische informatie
    - Geldzaken
    - Excursies
    - Valuta
    - Reisdocumenten
    - Vervoer
    - Accommodatie
    - Klimaat
    - Bagage en kleding
    - Gezondheid
 • Tot slot
 • Adresgegevens
Kaartje

Reisplan
Dag Route Slaapplaats Vervoer
1. Vertrek Amsterdam - aankomst Caracas Caracas Vliegtuig
2. Caracas - Merida Merida Eigen bus
3. Merida Merida
4. Merida - Los Nevados Los Nevados 4WD terreinwagen
5. Los Nevados Sierra Nevada Te voet
6. Los Nevados - Merida Merida Te voet
7. Merida - Mucuchíes Mucuchíes Eigen bus
8. Mucuchíes - Llanos Llanos Eigen bus
9. Llanos Llanos
10. Llanos – Ciudad Bolivar Ciudad Bolivar Eigen bus
11. Ciudad Bolivar Ciudad Bolivar
12. Ciudad Bolivar Ciudad Bolivar
13. Ciudad Bolivar - Tumeremo Tumeremo Eigen bus
14. Tumeremo - Gran Sabana Kama Meru Eigen bus
15. Gran Sabana Kama Meru
16. Gran Sabana - Maturín Maturín Eigen bus
17. Maturín - Caripe Caripe Eigen bus
18. Caripe Caripe
19. Caripe - Santa Fe Santa Fe Eigen bus
20. Santa Fe Santa Fe
21. idem Santa Fe
22. Vertrek Caracas Vliegtuig Bus/vliegtuig
23. Aankomst Amsterdam
Koning Aap Reizen - écht op reis
 • Per boot door de Orinocodelta
 • Verblijf traditionele posada’s, hato’s en churuatas
 • Meerdaagse wandeltocht Los Nevados
 • Vierdaagse tour La Gran Sabana


Karakter van de reis

Venezuela heeft reizigers ongelooflijk veel te bieden. Het is één van de meest afwisselende reisbestemmingen van Zuid-Amerika. Het land telt vele Nationale Parken met een enorme variëteit aan landschappen. De reis voert door uitgestrekte junglegebieden en nevelwouden, maar ook door de Gran Sabana met spectaculaire tafelbergen en enorme watervallen. Je bezoekt de paalwoningen van indianen in de immense Orinoco-delta, slaapt bij de lokale bevolking tijdens de sprookjesachtige tocht tussen de mistige toppen van de Andes en overnacht in een lokale ‘hato’ (boerderij) tijdens de zoektocht naar capibara’s, alligators en ander wild in de Llanos. Uitblazen doe je aan de door palmen omzoomde Caribische kust naast een natuurpark met fraaie mangrovewouden en koraalriffen.Algemene informatie

Uitgebreide Reisbeschrijving
Van iedere reis hebben we een Uitgebreide Reisbeschrijving samengesteld. Hierin vind je aanvullende informatie over het dag-tot-dag-programma, het vervoer, de hotels, de mogelijke excursies, bijkomende kosten voor bijv. visa, het klimaat etc.

Omdat de Uitgebreide Reisbeschrijving later is samengesteld dan de brochure, vind je hier de meest recente informatie met betrekking tot je reis. Mochten er in de loop van het jaar veranderingen plaatsvinden dan worden deze vermeld op onze website bij 'Laatste Nieuws'. Wij gaan er vanuit dat iedereen die bij ons een reis boekt, bekend is met de inhoud van de Uitgebreide Reisbeschrijving en de eventuele aanpassingen zoals vermeld onder 'Laatste Nieuws'.

Bovendien ben je van harte welkom op de presentaties van onze groepsreizen. Aan de hand van dia's introduceren we onze reisformule en onze reizen. De data en tijden van deze presentaties staan vermeld op deze website en in onze brochure.

Mocht je na het lezen van deze reisroutebeschrijving nog met vragen zitten, neem dan gerust contact op met onze medewerkers. Zij beschikken allen over uitvoerige reiservaring in, en kennis van het land waarin een ieder gespecialiseerd is.

Goede reis!

Koning Aap reisformule
Flexibiliteit, vrijheid en zelfstandigheid: dit zijn de kenmerken van onze reizen. Onze reizen zijn samengesteld voor mensen die tijdens hun verblijf in het buitenland niet alles zelf willen regelen, daarvoor de tijd niet hebben. Of voor mensen die graag met een groep reizen zonder al te sterk aan een dagprogramma gebonden te zijn.

Aangekomen in een plaats op de route ben je vrij om te gaan en staan waar je wil. Op eigen initiatief maakt ieder zijn eigen plan: een fiets huren om het platteland te verkennen, een wandeltocht door de oude stad, theedrinken met de plaatselijke bevolking, aanschuiven bij een verhalenverteller of brieven schrijven op een terrasje. Ook kun je deelnemen aan een door de reisbegeleiding aangeboden excursie (zie excursies). Vrijheid staat echter voorop, jij bepaalt zelf wat je gaat doen!

De meeste deelnemers zijn tussen de 25 en 55 jaar, maar ook jonger en ouder, ze schrijven zich individueel of met een groepje in en ze komen uit Nederland of België. Ze hebben allemaal één ding gemeen: ze voelen zich aangesproken door onze manier van reizen.

Onze groepen bestaan uit acht tot maximaal twintig deelnemers. Bij veel reizen ligt de bovengrens zelfs lager. Grotere groepen vinden we te massaal; het wordt dan moeilijk om waar te maken waar we voor staan, namelijk avontuurlijke, actieve reizen waarbij we niet alleen de hoogtepunten in een land bezoeken, maar ook de nog weinig bezochte streken verkennen. Daarom vind je in onze brochure en op onze websites een aantal reizen die niemand anders aanbiedt.

Spreekt dit bovenstaande je aan, schrijf je dan in op één van onze reizen en sta open voor andere culturen en gewoontes.

Reisbegeleiding
Al onze groepsreizen worden ter plekke uitgevoerd door Nederlandstalige (of in het geval van onze reizen in Zuidelijk-Afrika soms Afrikaans-sprekende) reisbegeleiders. Onze reisbegeleiders zijn enthousiast, beschikken over uitgebreide kennis van het desbetreffende land of zijn zeer bedreven in het begeleiden van groepsreizen.

De reisbegeleiding is in eerste instantie verantwoordelijk voor het goed verlopen van het benodigde vervoer en de accommodatie. Daarnaast geven onze reisbegeleiders allerlei praktische informatie over restaurantjes, bezienswaardigheden, etc. en kun je bij hun terecht met je vragen. Onze reisbegeleiders gaan goed gedocumenteerd op stap, maar dit wil niet zeggen dat ze gidsen zijn. Wij raden je dan ook aan een reisgids mee te nemen van het desbetreffende gebied. Ook organiseert de reisbegeleider excursies en soms gezamenlijke maaltijden. Deze zijn altijd facultatief, je hoeft er dus niet aan deel te nemen.

Om de deelnemers van onze groepsreizen een zo zorgeloos mogelijke reis aan te kunnen bieden, stelt Koning Aap Reizen hoge eisen aan haar reisbegeleiders. Nieuwe reisbegeleiders krijgen de mogelijkheid tot het volgen van een meerdaagse interne training, waarin o.a. uitgebreid aandacht wordt besteed aan het ter plekke oplossen van problemen, groepsprocessen en communicatie met groepen.

Natuurlijk heeft een reisbegeleider ook niet alles in de hand. Soms is er sprake van overmacht; door overstromingen of aardverschuivingen kun je niet verder, de overheid heeft de treinkaartjes geconfisceerd of het hotel heeft de kamers al weggegeven. Bij dit soort tegenslagen zal de reisbegeleider op zoek gaan naar een alternatief.

Ondanks alle voorbereidingen en de inspanningen van de reisbegeleider kan het gebeuren dat de reis toch niet geheel naar je verwachting verloopt. De reisbegeleider hoort dit dan graag van je, zodat er ter plekke naar een oplossing gezocht kan worden.

SGR, ANVR en Calamiteitenfonds
Wij zijn aangesloten bij de SGR en de ANVR. Voor jou als reiziger is dit een veilig gevoel omdat je bij eventuele problemen altijd kunt terugvallen op deze organisaties.

Ook ons lidmaatschap van het Calamiteitenfonds geeft je de zekerheid dat, bij erkende calamiteiten die niet verzekerd zijn door je reisverzekering, extra kosten vergoed worden.

Reis- en/of annuleringsverzekering
Koning Aap Reizen biedt de deelnemers aan haar reizen de mogelijkheid om een annulerings- en/of reisverzekering af te sluiten bij de verzekeringsmaatschappij Elvia. Zoals in onze reisvoorwaarden vermeld staat, stellen we het afsluiten van een reisverzekering verplicht en bevelen we het afsluiten van een annuleringsverzekering dringend aan. Een annuleringsverzekering is overigens ook nog geldig tijdens de reis. Mocht je onverhoopt moeten terugkeren dan kun je op basis van je annuleringsverzekering nog een vergoeding voor de 'niet genoten' vakantiedagen ontvangen.

Koning Aap Reizen heeft met Elvia zeer goede ervaringen. Elvia beschikt over een eigen alarmcentrale die bij eventuele calamiteiten snel en vakkundig optreedt. Tevens is het onze ervaring dat Elvia eventuele schadeclaims in zeer korte tijd afhandelt.

Hoewel het niet verplicht is om de verzekeringen bij Koning Aap Reizen af te sluiten, raden we dit wel aan. Omdat we goed op de hoogte zijn van de af te leggen reisroutes en ter plaatse beschikken over de medewerking van lokale agenten, zijn eventuele problemen makkelijker op te lossen wanneer de reisverzekering via Koning Aap Reizen is afgesloten. Een bijkomend voordeel is dat wanneer een reis onverhoopt niet door mocht gaan, de kosten van de afgesloten reis- en/of annuleringsverzekeringen geheel gerestitueerd worden.

Tot slot: deelnemers die zich samen inschrijven op een reis raden we aan om een reisverzekering af te sluiten bij dezelfde verzekeringsmaatschappij. Bij een eventuele repatriëring van je reisgenoot voorkom je zo dat je als medereiziger (met een andere verzekering) geen toestemming krijgt om ook zonder kosten terug te keren.

Op onze website en in onze brochure vind je een uitgebreid overzicht van de mogelijke verzekeringen die Koning Aap Reizen aanbiedt.

Bewust op reis
Duurzaam toerisme is niets anders dan reizen en rekening houden met milieu, mensen, natuur en cultuur zodat reizen in de toekomst ook nog goed mogelijk is. De reisbranche voelt zich hierbij betrokken. Koning Aap Reizen heeft zich als ANVR-reisorganisatie verplicht om een milieuprogramma met praktische maatregelen op te stellen. In dit programma beschrijven we hoe we nu en in de toekomst de zorg voor het milieu toepassen in onze bedrijfsvoering en in de in deze reisgids gepubliceerde reizen. Hiervoor is speciaal een bij onze organisatie opgeleide milieucoördinator actief. Wij voldoen aan de gestelde verplichtingen conform de eisen van de Stichting Milieuzorg ANVR Reisorganisatoren. Je kunt onze milieubeleidsverklaring en milieuprogramma nalezen op de website van Koning Aap Reizen.
Duurzaam toerisme is niet alleen iets voor reisondernemingen. Je bent als vakantieganger daarbij ook een onmisbare schakel. Je kunt hierover meer lezen in de ANVR brochure en op www.anvr.nl.Uitgebreid dag-tot-dag-programma

Dag 1  Vertrek Amsterdam - aankomst Caracas
Vertrek uit Amsterdam en aankomst op het vliegveld van Caracas. Daarna rijd je in zo'n 40 minuten naar het hotel. Caracas ligt op bijna 1100 meter hoogte, dus eerst moet je een flink eind omhoog rijden en dan zit je ineens midden in een miljoenenstad. Het hotel ligt vlakbij het koloniale gedeelte van de stad.

Dag 2  Caracas - Merida
De reis begint met de prachtige rit van Caracas naar Merida. Met de eigen bus doe je daar zo'n 9 uur over. Uiteraard wordt onderweg regelmatig gestopt voor de lunch en daarna op een mooi uitzichtpunt midden in de bergen. Onderweg zie je het landschap veranderen, je rijdt immers het Andesgebergte in. Hoe dichter bij Merida je komt, hoe beter zicht je hebt op de majestueuze bergtoppen.

Dag 3  Merida
Merida is schitterend gelegen tussen de bergtoppen van de Andes, met Venezuela's hoogste berg, de Pico Bolivar (5007 meter) op slechts twaalf kilometer afstand. De stad ligt op 1600 meter hoogte, wat zorgt voor een aangenaam klimaat. Vandaag heb je een vrije dag om de stad en omgeving te verkennen. Je kunt er vele activiteiten ondernemen zoals abseilen, parapenten, kanoën, mountainbiken etc. Maar ook de kleurrijke overdekte markt en de musea zijn zeker een bezoekje waard. Een wandeling door de stad voert je langs gekleurde huizen, koloniale gebouwen en het centrale plein met de kathedraal en een standbeeld van de nationale held Simon Bolivar. Aangezien er veel studenten wonen, is het avond- en nachtleven in Merida meer ontwikkeld dan in de andere steden van Venezuela.

Dag 4  Merida - Los Nevados

Merida is het beginpunt voor de 3-daagse trek door de Andes. Met jeeps rijd je eerst een stuk omhoog de Andes in, door het nationale park Sierra Nevada. De spectaculaire jeeprit duurt zo'n 4 uur en voert langs diepe afgronden.  Liefhebbers kunnen het laatste traject ook lopend afleggen. Je loopt door de hoogvlakten van de Andes, omringd door bergtoppen, weidse uitzichten en frailejones, de reuze-edelweiss. Als je aankomt in Los Nevados, wacht je een gezellige posada en een gastvrouw die fantastisch kan koken!Dag 5  Los Nevados

Deze dag is gereserveerd voor het ontdekken van de omgeving Los Nevados en het park Sierra Nevada. ’s Morgens maak je een trekking per ezel naar het hoogste punt (4.200 meter),  waar je de meegebrachte picknick kunt opeten terwijl je een prachtig uitzicht over de vallei van Merida hebt. Daarna is het zo’n 3 uur lopen (dalen) naar de overnachtingsplaats, waar gastheer Pedro de maaltijd nog bereidt op houtvuur! De overnachtingsplaats is simpel, maar het  prachtige uitzicht over de vallei en de pico Bolivar maakt dat ruimschoots goed.Dag 6  Los Nevados - Merida

Na het ontbijt loop je in zo’n half uur (steigen) naar het dichtsbijzijnde station van de kabelbaan, die je weer terug brengt naar Merida. Deze teleférico is met een lengte van 12,5 km de langste kabelbaan ter wereld. Helaas is de kabelbaan regelmatig buiten werking. Mocht dit het geval zijn, dan loop je in 4 uur naar beneden. In Merida geniet je van de luxe van een warme douche en kun je 's avonds heerlijk gaan eten in een van de gezellige restaurantjes.Dag 7  Merida - Mucuchíes

Vanaf Merida rijd je hoger de Andes in. De weg voert over de Paramo, de hoogvlakte tussen de 3.000 en 4.000 meter hoogte. Het meest bijzondere van de Paramo is de mooie reuze-edelweiss. Deze komt alleen in bepaalde berggebieden voor en bloeit tussen september en december. Onderweg wordt gestopt bij de Pico Aquila, de hoogste bergpas van Venezuela (4007 meter) en je brengt een bezoek aan de twee condors in het Parque Mifafi. Bij de uitgang van het Parque National Sierra Nevada is nog tijd om een wandeling over de Paramo te maken. Net buiten het dorpje Mucuchíes ligt de posada, die door de eigenaar en zijn vrouw zelf gebouwd is. Je zult versteld staan van alle nisjes en decoraties die je tegenkomt in dit gebouw. Met een glaasje wijn in je hand bij de open haard voel je je echt hoog in de bergen.Dag 8  Mucuchíes - Llanos
Vandaag staat een lange reisdag van ca. twaalf uur op het programma. De wisseling van landschap is spectaculair, je verlaat de Andes en daalt van zo'n 3.000 meter naar de laaglanden, de Llanos. Het laatste stuk van de reis geen bergen meer, maar uitgestrekte graslanden met grote boerderijen en in de weilanden koeien en zilverreigers. Zuidwaarts rijd je naar San Juan, een zeer kleine nederzetting zo’n twee uur rijden onder San Fernando de Apure. Hier, midden in de Llanos, bevindt zich de hato voor de komende twee nachten. Een hato is eigenlijk een boerderij op de laagvlakten van Venezuela, waar reizigers het boerenleven mee kunnen maken.

Dag 9  Llanos
De centrale laagvlakte van Venezuela, de Llanos, beslaat bijna een derde van het land. Ze bestaat voornamelijk uit grasland, doorsneden met vele rivieren en slootjes. Van mei tot november is het de natte tijd, en staan de rivieren hoog. Het dierenleven in de Llanos is uitbundig, er komen onder andere kaaimannen, capibara's ('s werelds grootste knaagdier) en uiteraard vele vogelsoorten voor.
Vandaag kun je ’s ochtends facultatief deelnemen aan een boottocht om allerlei dieren te spotten en ’s middags kun je een rit per jeep in de omgeving maken. Tussendoor kun je uitrusten in een hangmat onder de mangobomen. 's Avonds kun je genieten van een heerlijke lokale maaltijd en meezingen met de typische Llanos-liederen.

Dag 10  Llanos – Ciudad Bolivar
Je vertrekt vandaag vroeg voor een lange rit naar Ciudad Bolivar. Je komt bijna aan de grens met Colombia, waar je met een pont de Orinoco oversteekt en de reis oostwaarts vervolgt. Het is totaal zo’n 12 uur rijden naar Ciudad Bolivar, een gerestaureerde stad aan de Orinoco. De posada ligt elf kilometer buiten de stad en is in Venezolaanse stijl gebouwd. Er is een zwembad en je kunt hier je was laten doen.

Dag 11  Ciudad Bolivar
Ciudad Bolivar heette vroeger Angostura, en was een slaperig rivier-havenstadje overal ver vandaan. Het werd op de kaart gezet door Simon Bolivar die hier in 1817 zijn basis voor de militaire opstand tegen de Spanjaarden situeerde. Hier werd ook het Angostura-congres gehouden waar uiteindelijk een zelfstandig 'Gran Colombia' onstond. De stad werd later als eerbetoon naar El Libertador Bolivar genoemd.
De mooiste gebouwen van Ciudad Bolivar staan aan het centrale plein, de Plaza Bolivar. Hier vind je onder andere de kathedraal, het regeringspaleis en het Casa de la Cultura. De stad herbergt een aantal interessante musea. Een wandeling over de levendige boulevard biedt uitzicht op de Orinoco, en op de enige brug over deze rivier.Dag 12  Ciudad Bolivar
Het is vandaag mogelijk om facultatief naar Canaima en de Angel-watervallen te vliegen. Naast het vliegveld staat het originele vliegtuigje van Jimmy Angel, de avonturier die de waterval ontdekte. Salto Angel, zoals de Venezolanen het noemen, is 's werelds hoogste waterval, met een verval van 979 meter. Vooral in de regentijd is de watermassa spectaculair. Dit gebied is één van de meest gefotografeerde gebieden van Venezuela. Wil je niet naar de Angel-watervallen, dan kun je op je gemak Ciudad Bolivar met haar vele musea en gerestaureerde gebouwen bekijken. Ook een leuke optie is met een bootje de Orinoco-rivier op te gaan om de zoetwaterdolfijnen te bekijken!

Dag 13  Ciudad Bolivar - Tumeremo
De reis gaat verder naar het goudzoekersdorpje Tumeremo. Het eerste stuk is langs de Orinoco-rivier, naar Ciudad Guyana. Hier maak je een stop in Parque Cachamay, een park in de stad waar je prachtig uitzicht hebt over de Rio Caroni, die in een spectaculaire waterval uitmondt. Vandaar vervolgt de weg verder naar het goudmijnwerkersdorp El Callao, waar meer juweliers dan andere winkels bestaan! Iets buiten het dorp ligt een familiegoudmijn die je kunt bezoeken. Het plaatsje El Dorado ligt precies aan het beginpunt van de weg die men door de Gran Sabana heeft aangelegd naar Brazilië, en hier begint dan ook de km-telling tot aan de Braziliaanse grens. Je overnacht in een eenvoudig dorpshotelletje in Tumeremo.


Dag 14  Tumeremo - Gran Sabana
Op weg naar de Gran Sabana, via een bochtige weg door het nevelwoud, stijgt de weg steeds meer richting het oude "schild van Guayana". Dit gebied van miljoenen jaren oud wordt gedomineerd door een savanne met vele watervallen en tafelgebergten. La Gran Sabana is één van de grootste natuurparken ter wereld. Tevens is het het leefgebied van de Pemon-indianen, die zich tegenwoordig bijna alleen maar bezighouden met het toerisme. Je maakt verschillende stops zoals: Piedra de Virgen, Soldado Pionero, Salto Kawi (heerlijk zwemmen) en je overnacht bij de waterval Kama Meru. Deze waterval is 60 meter hoog, maar vanaf de weg niet te zien.

Dag 15  Gran Sabana
Vandaag is het heerlijk zwemmen, wandelen, glijden van rotsen onder watervallen en genieten van de mooie uitzichten. Je kunt bijvoorbeeld naar het "watergordijn" van Yuruani wandelen, en het mooie rode halfedelgesteente van de waterval Jaspe bewonderen. Een andere mogelijkheid is Santa Elena, de grensplaats van Venezuela en Brazilië. Ook zijn er verkooppunten van het handwerk dat de Pemon-Indianen maken.

Dag 16  Gran Sabana - Maturín
Een lange reisdag. Vanuit de Gran Sabana gaat de route noordwaarts. Met een pont steek je de Orinoco over en vervolg je de reis naar Maturín. Je overnacht hier in een gezellige hato (boerderij), met een zwembad, tafeltennis- en een poolbiljarttafel. Je slaapt hier in  een hangmat. Tegen bijbetaling is het ook mogelijk in een kamer te overnachten.

Dag 17  Maturín - Caripe
Een klein uurtje buiten Maturín ligt San José de Buja, waar je een boottocht zult gaan maken over een stukje van de Orinoco-delta. De delta is een zeer groot moerassig gebied met riviertjes en jungle. Het is het leefgebied van de Warao-indianen, die leven in hutten en koken op hout. Je kunt een wandeling door dit moerassige gebied maken, waarbij ook gelegenheid is om souvenirs van de Waraos te kopen. De Waraos leven hoofdzakelijk van de visvangst en je ziet ze ook veel varen in hun zelf gemaakte kano’s.
Wie van vissen houdt kan een hengel lenen en zijn of haar geluk beproeven met het vangen van echte piranha's!

Vanaf San José de Buja is het ongeveer drie uur rijden naar Caripe.


Dag 18  Caripe
Caripe is prachtig gelegen in de bergen, waardoor het behalve een mooie omgeving ook een prettig klimaat heeft. Het dorpje is bekend door de op 11 km gelegen Cueva del Guacharo, een grot waarin zo'n 16.000 Guacharos (vetvogels) leven. Deze dieren vliegen met echolocatie en zijn alleen ’s nachts actief. Je maakt een stop bij dit Nationale Park El Guacharo om de grot te bezoeken. Verder kun je een wandeling maken naar de waterval "La Paila" en zorg je ervoor ’s avonds strategisch klaar te staan om de "uitvlucht" van deze bijzondere vogels mee te maken.

Dag 19  Caripe - Santa Fe

De eindbestemming van de reis komt in zicht. Santa Fe ligt aan de Caribische zee, in het Nationale Park Mochima, bestaande uit allerlei kleine eilandjes omringd door helder blauw zeewater. Een uniek nationaal park om de reis te beëindigen en heerlijk te genieten van zon, zee en water.

De reis van Caripe naar Santa Fe duurt zo’n 5 uur en voert  door de bergen via de kust en langs de oude stad Cumana.Dag 20  Santa Fe
Snorkelen, duiken, watersporten, alles is te huur en te doen in Santa Fe. Natuurlijk is het ook leuk om een optionele boottocht langs al die kleine eilandjes te maken, om dan vele vogels en hopelijk dolfijnen te spotten. Je luncht op één van de eilanden met prachtige witte zandstranden.

Dag 21  idem


Dag 22  Vertrek Caracas
Vanuit Santa Fe is het zo'n 7 uur rijden naar de luchthaven, waar je zeker twee uur van te voren aanwezig moet zijn. Daarna volgt de terugvlucht naar Nederland.

Dag 23  Aankomst Amsterdam


 Praktische informatie

Vertrekdata en prijzen

  2004
  Vertrekdata   Prijzen   Vertrekdata   Prijzen
  Geen reizen in dit jaar
  2005
  Vertrekdata   Prijzen   Vertrekdata   Prijzen
  15 April    € 1495   6 Mei   € 1495
  17 Juni    € 1495   15 Juli   € 1695
  16 September    € 1495   7 Oktober   € 1495
  4 November    € 1495

- Het zakgeld bedraagt € 500.
- De bijdrage aan de maaltijdenpot bedraagt € 0.

Boeken op deze reis is afhankelijk van beschikbaarheid. Vul hiervoor gewoon het boekingsformulier in, er wordt dan zo snel mogelijk contact met je opgenomen.

Geldzaken

Reissom / inbegrepen en niet inbegrepen
De reissom bestaat uit de kosten voor het internationale vliegticket, de Nederlandstalige reisbegeleiding, de binnenlandse reis- en verblijfkosten, de organisatie en het informatiepakket.

Bijkomende kosten zijn: de uitgaven voor de benodigde visa, reis- en/of annuleringsverzekeringen, de voor vertrek te betalen luchthaven- en veiligheidsbelastingen en administratiekosten {€ 100,-) en de bijdrage Calamiteitenfonds (€ 3,40 per boeking).

Mochten luchtvaartmaatschappijen in 2005 een brandstoftoeslag invoeren dan worden deze kosten aan de deelnemers doorberekend.

Bijdrage maaltijden
De maaltijden zitten niet bij de reissom inbegrepen. In enkele gevallen zijn de ontbijten in de hotels (en soms ook andere maaltijden (denk aan kampeertochten/ trekkings e.d)) al vantevoren door ons betaald. Voor deze maaltijden hebben we een verplichte bijdrage ingesteld. Deze bijdrage betaal je vantevoren via je factuur in Nederland.

Voor deze reis geldt geen bijdrage voor de maaltijden..

Zakgeld / bijkomende kosten
Het door ons geadviseerde zakgeld is een minimum bedrag voor je maaltijden, drankjes, excursies, entreegelden, ter plaatse te betalen uchthavenbelastingen en fooien. Het bedrag dat je uiteindelijk uitgeeft hangt natuurlijk sterk af van je eigen uitgavepatroon, souvenirs zijn mede daarom niet inbegrepen..

Gezamenlijke uitgavenpot
Tijdens je reis kun je regelmatig gezamenlijk deelnemen aan excursies of (niet vantevoren betaalde) maaltijden. Ook zullen er hier en daar gemeenschappelijke fooien betaald worden. Om hiervoor niet elke keer apart te hoeven afrekenen wordt er een Gezamenlijke Uitgavenpot ingesteld. Aan het begin van de reis wordt door de reisbegeleider van iedereen geld ingezameld voor deze pot. Aan het eind van de reis volgt dan de afrekening, waarbij je geld terug kunt krijgen of bij moet betalen. Met deze uitgaven is rekening gehouden bij de hoogte van ons adviesbedrag voor het zakgeld.

De hoogte van deze Gezamenlijke Uitgavenpot voor deze reis bedraagt ongeveer € 50,-..Valuta

 

De munteenheid in Venezuela is de bolivar (Bs). 1000 Bolivar is ongeveer € 0,39 (december 2004).

Creditcards worden steeds meer geaccepteerd. Het is op veel plaatsen mogelijk om te pinnen. Dit kan met Masterdcard, Eurocard en bank- of giropassen met een Cirrus-symbool. Het maximum dat je kunt opnemen is meestal US$ 200 á 300 per dag.

Alleen in Caracas en Merida is het mogelijk travellers cheques te wisselen. Aangezien dit vaak erg lang duurt, raden we dit niet aan. Je kunt het beste gebruik maken van je pinpas(sen) en ook een bedrag (ongeveer US$ 300) in dollars meenemen. Euro’s zijn overigens ook prima te wisselen. Wil je de excursie naar de Angel Falls maken, houd dan rekening met een extra bedrag van € 135. Deze excursie kan niet met creditcard betaald worden.

 Reisdocumenten

Je paspoort dient minimaal zes maanden geldig te zijn bij vertrek uit Venezuela. Er is geen visum nodig, bij aankomst in Venezuela krijg je een toeristenkaart. Deze dien je bij vertrek weer in te leveren.Vervoer
Internationale vluchten

Voor deze reis maken we gebruik van de volgende vluchten:

Traject   Vlucht    Vertrek    Aankomst
Helaas geen informatie beschikbaar.

N.B.: Bovenstaand vluchtschema, luchthaven van vertrek en de gebruikte luchtvaartmaatschappijen zijn onder voorbehoud. Eén week voor vertrek ontvang je een brief met daarin de definitieve vluchtgegevens.

Binnenlands vervoer

Tijdens de gehele reis maak je gebruik van eigen vervoer. Afhankelijk van de groepsgrootte is dit een bus of minibus, voorzien van airconditioning. Ook maak je excursies met bootjes en jeeps en in één geval met een muildier.


Accommodatie

Je overnacht in centraal gelegen eenvoudige middenklasse hotels met veelal eigen toilet en douche-gelegenheid. In Los Nevados slaap je in eenvoudige accommodatie bij de bevolking thuis terwijl je in de Orinoco-delta en in de Llanos slaapt in een hato, een lokale boerderij. In de Orinoco-delta slaap je ook een nacht in hangmatten op de hato. In principe slaap je op tweepersoonskamers (in een enkel geval worden enkele kamers gedeeld).

Deelnemers die zich individueel inschrijven delen een kamer met een of twee andere deelnemers. We houden er uiteraard rekening mee dat je bij iemand op de kamer komt van hetzelfde geslacht. Het is mogelijk om, daar waar aanwezig, een eenpersoonskamer aan te vragen.

De meerkosten hiervoor bedragen: € 125,-.Klimaat

Venezuela ligt met haar zuidpunt net boven de evenaar en heeft dus een uitgesproken tropisch klimaat. Kenmerkend hiervoor is dat de temperatuur vrijwel het gehele jaar door constant en aangenaam warm is, met een gemiddelde temperatuur van 27°C. Je kunt Venezuela het hele jaar goed bezoeken. Venezuela kent slechts twee seizoenen. Tijdens onze wintermaanden is het zomer in Venezuela: november tot mei. Dit is de relatief droge tijd (verano). De relatief natte tijd (invierno) loopt van mei tot half november. Regentijd betekent niet dat het dag in, dag uit regent, maar dat er bijna dagelijks een korte, maar hevige tropische bui kan vallen. Het temperatuurverschil tussen dag en nacht is doorgaans groter, dan het verschil tussen de seizoenen. Naarmate je hoger boven zee komt wordt het verschil groter. Zo kan de dagtemperatuur in het hooggebergte van de Andes op zomerse sterkte zijn en de nachttemperaturen rond het vriespunt.Bagage & kleding

Aangezien je een rondreis maakt waarbij je regelmatig je tas in- en uitpakt is het handig om een reistas of een rugzak met inwendig frame te gebruiken. Liever geen koffer of een rugzak met uitwendig frame. Deze kunnen schade toebrengen aan de bagage van reisgenoten en zijn bovendien moeilijker te stapelen. Probeer niet meer dan 13 kg aan bagage mee te nemen; je kunt tijdens de reis altijd zelf een en ander uitwassen (neem zo'n handige tube wasmiddel mee). In een aantal hotels kun je tegen een vergoeding je was laten doen. Verder is een klein rugzakje voor wandeltochten handig.

Wat betreft je kleding raden we je aan om luchtige en lichte kleding (in verband met muskieten) voor aan de kust, T-shirts met korte én lange mouwen, warme kleding (fleece, dikke sokken en een winddichtjack) en minimaal twee a drie lange broeken, eventueel met afritsbare pijpen (spijkerbroek droogt langzaam en loopt zwaar!) mee te nemen.

Denk verder bij het samenstellen van je bagage bijvoorbeeld aan wandel-/bergschoenen met enkelbescherming (bergschoenen zijn voor de trekking aan te raden), sandalen en/of gympen, badslippers, zaklamp, waterfles, verrekijker, naaigerei, wasmiddel, handdoeken, dagrugzak, universeel geldige verloopstekker, reis- en taalgids, oordopjes, opblaaskussen, foto- en videocamera, voldoende fotomateriaal, toiletartikelen, zwemkleding, zonnewerende crème (voor gezicht hoge factor), zonnebril met hoge UV-bescherming, wekker, schrijfgerei, schaartje en een zakmes. Een slaapzak, slaapmatje of muskietennet is niet nodig.
Gezondheid

Voor alle vragen met betrekking tot Reizen & Gezondheid werkt Koning Aap Reizen samen met Tropenzorg en de Reisdokter. Bij Tropenzorg kun je terecht voor allerlei informatie over gezondheidsbeschermende artikelen voor je reis. Van muggenafweermiddel tot EHBO-set, maar ook vind je op www.tropenzorg.nl een schat aan informatie over gezondheidsrisico’s en de te nemen voorzorgsmaatregelen voor en tijdens de reis.

Bij de Reisdokter kun je terecht voor een persoonlijk gezondheidsadvies. Vul je persoonlijke- en reisgegevens in op www.dereisdokter.nl en je krijgt een uitgebreid advies op je scherm. Dit kun je uitprinten en op je gemak doorlezen. Ook kun je een afspraak maken voor de eventueel aanbevolen inentingen en malariatabletten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vind je algemene informatie per land: www.lcr.nl. Ook kun je bellen met 0900 - 95 84, circa € 0,45 per minuut. Op deze site vind je ook informatie van het Tropencentrum AMC, het Havenziekenhuis Travel Clinic, Leids Universitair Medisch Centrum, Travel Clinic Arnhem en Airport Travel Clinics (Schiphol, Den Haag en Hilversum). In België vind je de informatie op www.itg.be, bij het Instituut Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen. Telefoon: 0900 - 101 10.

Omdat de medische voorschriften regelmatig veranderen, verzoeken we je ruim een maand voor vertrek een afspraak te maken met een vaccinerende instelling of de huisarts.

We raden je aan om een kleine reisapotheek mee te nemen met daarin:

Voorkom insectensteken:
Insectenwerend-middel, (geïmpregneerd) muskietennet* en Anti-jeukmiddel

Zonnebescherming:
Zonnewerend middel (beschermingsfactor vanaf 25), beschermende lipstick met UV-filter, UV-werende kleding (vooral voor degene met een gevoelige huid), aftersun product

Eerste hulp op reis:
EHBO-set (o.a. pleisters), set steriele medische hulpmiddelen*, geneesmiddelen*, tekentang, middel tegen reisziekte, thermometer (onbreekbaar), middel tegen diarree (loperamide), wonddesinfectiemiddel, laxeermiddel (bisacodyl), pijnstillers (paracetamol), malaria tabletten (indien geadviseerd, op recept, in overleg met arts), antibiotica (op recept, in overleg met arts), oog- en/of neusdruppels


Hygiëne op reis:
O.R.S. (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging), reisvitamines, ontsmettingsdoekjes, condooms

Denk ook aan je inentingspapieren, bloedgroepgegevens en Europees Medisch paspoort. Via de Reisdokter wordt deze verstrekt. Deze lijst dient als geheugensteun en maakt geen aanspraak op volledigheid. Raadpleeg voor meer informatie de website van Tropenzorg of ga langs bij je arts, apotheek of vaccinerende instelling. Al onze reisbegeleiders worden uitgerust met de professionele First Aid Kit van Tropenzorg. We raden je aan om je vaccinaties pas te halen, als je zeker weet dat je reis doorgaat!Tot slot

Laten we maar direct met de deur in huis vallen, wij organiseren avontuurlijke reizen naar verre bestemmingen met ieder een eigen cultuur, geschiedenis en dagelijkse gebruiken. Dat is natuurlijk ook het aantrekkelijke van reizen; in contact komen met mensen uit een andere cultuur die wonen in een andere natuurlijke omgeving.

Toch heeft dit ook haar 'schaduwkanten'. Niet altijd lopen de zaken zoals wij 'westerse' reizigers dat wensen. Daarom dien je je te realiseren dat het dag-tot-dag-programma zoals we dat hier beschrijven aan veranderingen onderhevig kan zijn. Een reservering blijkt in een hotel niet goed verwerkt te zijn, bestelde treinkaartjes worden niet afgeleverd, het primitieve guesthouse is wel heel primitief, de weg die de vorige reis nog in goede staat was, is nu onbegaanbaar en de afgehuurde landcruiser krijgt wel heel vaak motorpech. Net tijdens jouw reis gaat de tent kapot en is het even behelpen, je had je zo verheugd op de beschreven ontmoeting met nomaden maar helaas waren ze net verder getrokken en ook de sneeuw op de bergtoppen was al gesmolten.

We schrijven dit niet op om je te ontmoedigen om te reizen, wel is het verstandig om je vooraf te realiseren dat flexibiliteit, incasseringsvermogen en het achterlaten van je 'westerse bril', gewaardeerde eigenschappen zijn bij het maken van een avontuurlijke reis.

Alleen zo zul je kunnen genieten van je ontdekkingsreis!

Op onze reizen zijn de ANVR-reisvoorwaarden van toepassing met uitzondering van de aangepaste annuleringsvoorwaarden (zie onze brochure en website). De inhoud van onze uitgebreide reisbeschrijvingen kan afwijken van de informatie in onze algemene brochure. In zo'n geval is de beschrijving in onze uitgebreide reisbeschrijving bindend.

Hoewel wij veel aandacht besteden aan het uitvoeren van onze reizen is het mogelijk dat een deelnemer aanmerkingen heeft over de uitvoering van de reis. Om te bewerkstelligen dat deze aanmerkingen direct tijdens de reis naar tevredenheid opgelost kunnen worden, is de deelnemer verplicht de aanmerkingen per omgaande schriftelijk aan de reisbegeleiding mede te delen. Klachten die niet tijdens de reis schriftelijk aan de reisbegeleiding zijn meegedeeld, zullen door ons na afloop van de reis niet in behandeling worden genomen.

Mocht het gepubliceerde minimum aantal deelnemers niet gehaald worden, dan hebben wij de mogelijkheid om deze reis schriftelijk of mondeling te annuleren. Ook het uiteindelijk niet verkrijgen van de benodigde vliegtickets, kan leiden tot het annuleren van de reis. Wij verplichten ons dit uiterlijk vier weken voor vertrek aan de deelnemers mee te delen.

Wij garanderen dat we onze prijzen tussentijds niet verhogen als gevolg van valutaschommelingen. Veranderingen in de kosten van bijvoorbeeld de luchthavenbelastingen, de visa, de kosten van vliegtickets, brandstoftoeslagen en eventueel het invoeren van BTW op reizen, worden wel doorberekend.

In onze Uitgebreide Reisbeschrijving vind je de meest actuele informatie over onze reizen zoals bekend op 15 december 2004. In de loop van het jaar kunnen echter veranderingen optreden. Daardoor moet bijvoorbeeld het dag-tot-dag-programma of het vluchtschema aangepast worden. Uiteraard zoeken we dan altijd naar een zo goed mogelijk alternatief. Al deze veranderingen worden, zodra bekend, vermeld op onze website onder 'Laatste Nieuws'.

Adresgegevens

Meidoornweg 2
1031 GG Amsterdam
Telefoon
020-7887700  (algemene en administratieve vragen)
020-7887711  (landenspecialisten Azië, Oost-Europa en Oceanië)
020-7887722  (landenspecialisten Afrika en het Midden-Oosten
020-7887733  (landenspecialisten Latijns-Amerika)

Fax (00 31) 020-7887701
E-mail: info@koningaap.nl

In geval van nood - 24 uur bereikbaar
Tel: 06 533 13 932

Geopend
Maandag t/m zaterdag van 10 tot 17 uur
Zondagen van 28 december 2003 t/m 25 april 2004 van 12 tot 17 uur

A division of K.A.T. groep B.V.
Kamer van Koophandel Amsterdam
Handelsregister 34122332
Postbankrekening 3036444
ABN 54.76.78.665

Bezoek aan kantoor
Mocht je langs willen komen voor specifieke reisinformatie, dan raden wij je aan van tevoren even te bellen of de regiospecialist wel aanwezig is. Voor openingstijden zie hierboven.